Forum > NOVI BEOGRAD

Udruzenje ''STARA BEZANIJA"

(1/9) > >>

Administrator:


Удружење Стара Бежанија основано је 29.07.2005. године, а у складу са Законом о удружењима, извршена је пререгистрација 22.08.2011. године.   Основано је са идејом да се, пре свега, кроз разне акције допринесе како побољшању услова живота становника Бежаније, тако и њеној  промоцији.
На редовној скупштини удружења, одржаној 18.09.2015. за новог (старог) председника је изабрана Волга Илић, а за заменика председника изабран је Бранислав Стојановић - Грдица.

За председника Организационог одбора за организовање манифестација (које организује удружење) поново је изабран Зоран Матијашевић.

Удружење се бави очувањем традиције и културне баштине, доприноси афирмацији Бежаније и подржава све оне пројекте и појединце који у њима узимају учешће. Ово удружење чини група људи ентузијаста, оданих својој Бежанији, који јој дарују своје слободно време, несебично се ангажујући у циљу да очувају од заборава аутентичност, историју и дух Бежаније. У циљу приближавања Бежаније што већем броју људи удружење организује културне, хуманитарне, музичке и друге манифестације. На тај начин се истовремено чувају од заборава догађаји из историје села, а млађи нараштаји се упознавају са вековним животом својих предака, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу своме селу.

Посебно истичемо да смо непрофитно удружење и да смо ван сваке политике и странака. 

Administrator:
Село Бежанија је старо насеље и корене вуче из далеке прошлости, али су људи били увек нови. Бежанија је и у прошлости остајала без Бежанинаца и празнила се после бројних ратова, епидемија и глади, али су увек уместо старих становника долазили нови, да Бежанију обнове и у њој живе, раде и децу рађају и то тако у круг, све до данашњих дана.
Бежанија је била самостална општина, још из времена док је била у саставу Аустроугарске, па све до 1955. године када је постала једна од месних заједница општине Нови Београд.
2012. године прославила је велики јубилеј 500 година од првог помена имена Бежанија. Подсећамо да је цела општина Нови Београд изграђена на некадашњој територији села Бежаније, па је ово био јубилеј и свих житеља Новог Београда.

Administrator:
Осветљена зграда старе школе

Од суботе, 25.02.2017. зграду старе школе сада обасјавају рефлектори захваљујући љубазности ЈКП "Јавно осветљење".

Сада може и ноћу да се види ова необична изложба, која је постављена у прозоре ове зграде. Слике (из разних генерација) у горњим прозорима чине да се има утисак као да је и сада школа препуна ученика.

Administrator:
Постављено обавештење да је зграда старе школе КУЛТУРНО ДОБРО

У четвртак, 23.02.2017. поставили смо обавештење да је зграда старе школе у Бежанији КУЛТУРНО ДОБРО.

Administrator:
Предат елаборат за добијање статуса Споменика културе за зграду СТАРЕ ШКОЛЕ у Бежанији

Као што смо вас обавештавали, урадили смо интересантну изложбу на згради старе школе у Бежанији и тиме обавестили институције и ширу јавност да је зграда под посебним Статусом Завода за заштиту споменика културе града Београда (статус ПРЕТХОДНЕ ЗАШТИТЕ). Иначе, то је најстарија зграда на Новом Београду, коју су Бежанинци својим средствима, изградили крајем XIX века. Из те школe, до пресељења у нову школску зграду 1959. године, изашло је 70 генерација Бежанинаца. Прошетајте се Војвођанском улицом и погледајте ову необичну изложбу, а ми вам предлажемо да то учините у вечерњим сатима (зграда осветљена фаровима) .

Наш архитекта, рођени Бежанинац, Светлан Лекић (живео у Шорићу, бр.17) урадио је елаборат и предао га , у име нашег удружења, Заводу за заштиту Споменика културе. По посебној процедури, ЗЗЗСК прослеђује Републичком заводу, а онда иде на Владу Србије на усвајање. Очекујемо да ова зграда добије коначан статус СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ (као што га има и бежанијска црква)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version