Author Topic: Dom kulture Studentski grad  (Read 6825 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Administrator

 • NOVI BEOGRAD
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1156
 • Country: cs
 • cao - cao
  • View Profile
  • NOVIM BEOGRADOM
Dom kulture Studentski grad
« on: April 05, 2017, 11:38:51 AM »
PROSTORNE MOGUĆNOSTI

Dom kulture Studentski grad izgrađen je po projektu profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dr Milana Mitrovića. Za obavljanje delatnosti Dom kulture raspolaže prostorom površine 5.000 m2. Dom kulture Studentski grad, u urbanom ambijentu naselja Studentski grad, moderno je i funkcionalno arhitektonsko zdanje, koje sadrži komplekse Upravne zgrade, Velike sale i Velike galerije, Biblioteke s čitaonicama i Galerijom i Plato s Amfiteatrom i
Letnjom pozornicom.

Upravna zgrada (978 m2)

U Upravnoj zgradi se nalazi Mala sala (77 sedišta) za tribinske programe, filmske i video projekcije, kamerne predstave, konferencije; Bistro (50 mesta); Sala za sastanke (35 sedišta); 3 studija, 2 šminkernice, pozorišni klub i kancelarije.

Velika sala (1.012 m2)

Velika sala ima 396 sedišta, pozornicu za organizovanje pozorišnih predstava, koncerata klasične i popularne muzike i filmske projekcije. Sastavni deo velike dvorane čine i 2 foajea, za odgovarajuće muzičko - scenske i likovne forme.

Biblioteka s čitaonicama (1.949 m2)

Biblioteka s čitaonicama je segment objekta Doma kulture Studentski grad koji čine četiri zasebna, međusobno povezana, prostora s 504 čitalačka mesta, u kojima je moguće, pored redovne aktivnosti, organizovati tribine, okrugle stolove, razgovore i izložbe knjiga. Biblioteka s čitaonicama i pratećim prostorom: Galerijom, kancelarijama i magacinom za knjige, čini jedinstvenu prostornu celinu.


Izložbeni prostori

Galerija - Površina 92 m2, opremljena je izložbenim panoima i postamentima.
Propisno je obezbeđena i osvetljena. Pogodna je za izlagače likovnih dela galerijskog formata i skulptura manjih dimenzija.
Velika galerija, u foajeu Velike sale,pogodna je za veće likovne postavke. Obe galerije su otvorene svakog dana, sem nedelje, od 17 do 21 sat.

Letnja pozornica

Ima 800 mesta za sedenje. Pogodna je za rok, džez, bluz i pop koncerte, koncerte ansambala narodnih igara.

Amfiteatar

S 200 mesta, pogodan je za monodrame, večeri poezije, performanse i sl.

TEHNIČKA OPREMLjENOST
Dom kulture raspolaže:
- ozvučenjem profesionalnog nivoa
- rasvetnim parkom od 100 KW
- kino projektorima 35 i 16 mm
- video projektorima
- koncertnim klavirom Petrof
- odgovarajućom tehnikom za filmsku produkciju

Prateći uslovi
1. Brz internet, direktne linije, telefaks;
2. Pozorišni klub; dve šminkernice
3. Parking;
4. Pokrivenost wireless internetom
5. Mogućnost izdavanja svih prostornih kapaciteta (Velika sala, Mala sala, Sala za sastanke, Studio 26…) za održavanje različitih aktivnosti (seminari, treninzi, koncerti…) s odgovarajućom tonskom i rasvetnom tehnikom i stručnim kadrom za njihovu realizaciju.

LETNJA SCENAMALA SCENAAMFITEATAR + CITAONICA


Administrator

 • NOVI BEOGRAD
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1156
 • Country: cs
 • cao - cao
  • View Profile
  • NOVIM BEOGRADOM
Re: Dom kulture Studentski grad
« Reply #1 on: April 05, 2017, 11:39:17 AM »
DOM KULTURE "STUDENTSKI GRAD"

Dom kulture "Studentski grad" osnovan je 1971. godine, a otvoren u maju 1974. Dom kulture je obrazovna ustanova u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Informacije

Informacije o programima i ulaznice na portirnici Doma kulture (Tel. 2691 442). Ulaz na programe je besplatan, izuzev na komercijalne filmske i pozorišne predstave. Štampani mesečni program je besplatan. Ulaznice za pozorišne predstave i filmske projekcije prodaju se na dan održavanja.
Biblioteka sa čitaonicama
Radi svakog dana (i subotom i nedeljom) od 8:00 do 24:00
Ovaj segment objekta DKSG čine četiri zasebna, međusobno povezana, prostora sa 504 čitalačka mesta. Bibliotečki fond baziran je na literaturi potrebnoj studentima različitih profila, a poseduje i najnovija izdanja iz oblasti beletristike

Galerije
Rade svakog dana osim nedelje od 17:00 do 21:00
Kafe - Bistro
Radi svakog dana od 8:00 do 23:00
Kako da nađete DKSG
Dom kulture Studentski grad nalazi se na Novom Beogradu, u okviru Studentskog grada. Kompleks zgrada Doma kulture smešten je u ulici Bulevar Zorana Đinđića 179, na prostoru između ulica: Studentska, Tošin bunar i Bulevar Arsenija Čarnojevića (Autoput). Od Fontane je 5 minuta hoda, a od Zelenog Venca 15 minuta autobusom ili 10 automobilom.
Ako dolazite autobusom

Na Zelenom Vencu uđete u jedan od sledećih autobusa: 72 i 75 i izađete na 7. stanici. Ako dolazite sa Zvezdare - 77. Ako idete iz Bulevara Kralja Aleksandra možete doći privatnim kombijem E4 ili gradskim autobusom br.74 koji takođe staje 200m od studentskog grada. Sa železničke stanice ide autobus 601, a iz novobeogradskih blokova ili Zemuna 45 i 611.
Ako dolazite kolima

Iz centra grada krenete preko Brankovog mosta za Novi Beograd. Nastavljate pravo Bulevarom Mihaila Pupina, a na kružnom toku kod opštine Novi Beograd produžite pravo ulicom Pariske Komune do Hale sportova. Na prvoj raskrsnici skrenete levo, a na sledećoj krivini skrenete desno. Zatim, posle 50 m skrenete levo i, kroz park, ulazite na naš parking.

Administrator

 • NOVI BEOGRAD
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1156
 • Country: cs
 • cao - cao
  • View Profile
  • NOVIM BEOGRADOM
Re: Dom kulture Studentski grad
« Reply #2 on: April 05, 2017, 11:43:09 AM »
Dom kulture „Studentski grad“ Saopštenje za javnost
Dom kulture „Studentski grad“
Saopštenje za javnost
27.02.2017.

DOM KULTURE „STUDENTSKI GRAD“ PROTIV GAŠENJA

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je bez prethodne rasprave u javnosti pokrenulo inicijativu za gašenje ustanove Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu (DKSG). U dopisu ministra gospodina Mladena Šarčevića od 22. februara ove godine, koji je upućen Upravnom odboru DKSG, predlaže se da UO usvoji odluku o statusnoj promeni – pripajanju Doma kulture „Studentski grad“ ustanovi Studentski kulturni centar (SKC).

Ovim povodom želimo da vam predočimo činjenice o nastaloj situaciji.
Dom kulture „Studentski grad“ je ustanova kulture koja od 1974. godine ostvaruje prava studenata Univerziteta u Beogradu na kulturu, umetnost i informisanje, koja je budžetski pozicionirana u okviru studentskog standarda Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

DKSG se afirmisao kao ugledna institucija studentske i univerzitetske kulture u Beogradu i Srbiji. U saradnji sa studentima „Studenjaka“ i Univerziteta u okviru Doma se preko 40 godina u kontinuitetu odvijaju raznovrsni programi, poput: muzičkog, pozorišnog, likovnog, književnog, filmskog, naučnog, tj. tribinskog, Akademskog filmskog centra i programa biblioteke Doma kulture. U proteklim decenijama održano je više desetina hiljada programa koji su imali nemerljiv učinak na kulturnu svest studenata.

Upravni odbor DKSG, prema važećem zakonu o učeničkom i studentskom standardu i članu 29. na koji se poziva dopis ministra Šarčevića nije nadležan za donošenje odluke o pripajanju-gašenju ustanove, već je to u nadležnosti osnivača DKSG odnosno Vlade RS. Takođe, nije organizovana ni neophodna javna rasprava u studentskoj i široj kulturnoj javnosti, na kojoj bi se na demokratski način raspravljalo o društvenom smislu i ciljevima ove namere.

Zaposleni Doma kulture „Studentski grad“ su protiv odluke o pripajanju-gašenju DKSG sa ustanovom SKC Beograd. Predočen je zajednički stav zaposlenih Doma kulture „Studentski grad “ a ne v.d. direktora Bojane Kataline.

DKSG pokreće inicijativu vraćanja Univerzitetu u Beogradu u čijoj nadležnosti je ova ustanova bila do 1993. godine.

Ne ukidajmo ustanove kulture koje se grade decenijama, a u trenutku ruše i obesmišljavaju!
Zaposleni u Domu kulture „Studentski grad“

Administrator

 • NOVI BEOGRAD
 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1156
 • Country: cs
 • cao - cao
  • View Profile
  • NOVIM BEOGRADOM
Re: Dom kulture Studentski grad
« Reply #3 on: April 05, 2017, 11:48:25 AM »
Sreda, 5. april, 19.00, Mala sala
YOU’LL NEVER WALK ALONE


Dokumentarni film o migrantima
Produkcija: Inicijativa za razvoj i saradnju, Novi Beograd

 
You’ll never walk alone je dokumentarni film koji prikazuje fragmente sudbina migranata koji se nalaze na putu kroz Srbiju i grupe volontera koji žele da iza statistika i novinskih članaka vide ljudska lica i životne priče. Film je snimljen udruženim radom volontera i studenata (režije, produkcije, montaže, sociologije, antropologije, psihologije...), koji su svojim specifičnim znanjima i posvećenošću poslali ovim filmom hrabru poruku solidarnosti i humanizma.
Nakon projekcije sledi panel diskusija sa autorima filma.

Sreda, 5. april, 19.00, Klub-knjižara Magistrala
Studentske teme
STUDENTSKA KULTURA
Dijalog o kulturnim potrebama mladih
Studentski interesi: stanje i perspektive
 Razgovor bez scenarija, otvoren za sve studente Studenjaka i Univerziteta
 Moderator: Miloš Knežević

 

Powered by EzPortal